Sunday, 31 July 2011

Kuih Lapis



Kuih Lapis ialah kuih yang dimasak lapisan demi lapisan. Kuih ini tidak seperti kek-kek dan kuih-kuih biasa kerana ia dikukus dan bukan dibakar. Kuih ini lembut dan boleh didapati dalam beberapa warna dan rasa.


RESIPI UNTUK KUIH LAPIS
Bahan-bahan A

  • 340G tepung beras
  • 225G tepung Sago
  • 1/4 sudu teh garam
  • 855ML susu kelapa
Bahan-bahan B
  • 425ML air
  • 450G gula
  • 8 daun pandan
  • Pewarna makanan merah
Cara membuat Kuih Lapis
  • Mencampur bahan-bahan A dalam bekas. Ketepikan untuk diguna nanti.
  • Mendidihkan bahan-bahan B hingga campuran itu seperti sirap.
  • Meninggalkan sirap itu untuk menebal dan menapis.
  • Menuang sirap itu dalam campuran tepung dan mengacau hingga sebati
  • Membahagikan campuran itu dalam dua bahagian dan mencampurkan pewarna makanan dalam satu bahagian.
  • Gris bekas segi empat.
  • Meletak bekas itu dalam pengukus dan menuang 140ML campuran yang tiada warna dalam bekas itu. 
  • Mengukus satu lapisan untuk 6-8 minit.
  • Mengikut cara-cara itu dengan campuran yang ada warna sampai campuran itu habis.

No comments:

Post a Comment